Fontos, hogy ha egy bútorcsalád több elemét megvásároltuk, akkor mindig csak egy elem dobozait válasszuk ki, és azt kezdjük szerelni, így nem keverednek az alkatrészek. Kezdjük a legnagyobb doboz kibontásával, ennek a csomagolását a földön is hagyhatjuk a padló védelme érdekében. A kiválasztott elem többi dobozát is bontsuk ki, és méret szerint csoportosítva támasszuk a falnak. Keressük meg a szerelvényeket tartalmazó dobozt. Valószínűleg ez fogja tartalmazni az összeszerelési útmutatót is. A www.ballabutor.hu honlapon a legtöbb terméklapon letölthető az összeszerelési útmutató.

Mindig a szerelési útmutatónak megfelelően, lépésről-lépésre haladjunk. A legnagyobb bosszúságot az okozza, ha szét kell szedni az alkatrészeket, mert valami rosszul lett összerakva. Az első oldalak tartalmazzák az elemjegyzéket méretekkel, és az elemet jelölő kóddal. 

A lapraszerelt bútoroknál leggyakrabban használt szerelvények:

Tiplik 


Rendszerint az oldal irányú elmozdulást gátolják, így nem szükséges beragasztani őket. Fontos, hogy a tiplit mindig a bútorlap élébe üssük be előbb. Ha a lapba ütjük előbb, és úgy ütjük rá függőlegesen a lapot, akkor az megszorulhat, és a bútorlapot átszakíthatja.

Excenteres összehúzó csavar


A csavart a lapba tekerjük, az excenter részt az élek alatt kialakított lukba helyezzük úgy, hogy a nyitott rész az él felé nézzen. Az összeillesztést követően az excenter elforgatásával húzzuk össze az alkatrészeket.

Konfirmátor csavar

  

A forgácslapban lévő furatban önmetsző módon rögzíti a másik alkatrészt. Imbuszkulccsal lehet behajtani.

Szögek

Általában a hátlapok felfogatásához adják a csomagban.

A korpusz (szekrénytest) összeállítását követően, a hátlap felszögezése előtt mindig ellenőrizzük az átlókat. Ha nem egyezik, akkor korrigáljuk, mert különben sohasem lehet jól beállítani a frontokat (ajtó, fiók).


A hátlapot érdemes a fix polcokhoz is rögzíteni, ezeknek a helyét előzetesen át kell jelölni a hátlapra.

Kivetőpánt

 

A kivetőpánt elsődleges funkciója, hogy rögzíti az ajtókat a bútorokhoz. Mivel rengeteg típusú bútor van, ezért a kivetőpántokból is nagyon sok félével találkozhatunk a piacon. Fajtáját tekintve találkozhatunk közézáródó, ráütődő, síkban és szögben záródó variánsokkal is. Két részből áll. A kisebbik rész a korpuszra kerül. Ügyeljünk arra, hogy a jelölő nyíl kifelé mutasson. A csukló rész a frontra kerül. Ezt követően illesztjük össze a fronton lévő pántok egyidejű rátolásával.

Az ajtók beállítása:


Fióksín

A fióksín segítségével tudjuk mozgatni a bútorunkban lévő fiókokat. Felhasználási helyétől függően itt is sok variánsról beszélhetünk. Léteznek csillapítós, vagy más néven fékezős és teljesen vagy részleges kihúzható sínek. Korunk népszerű fiókcsúszó elemei az önbehúzó vagy teleszkópos fiókcsúszó.

Fióksín típusok

A fióksínekből rendkívül sokfajta létezik, az egyszerű csapágyastól, a bonyolultabb golyóson át minden, ami csak elképzelhető. A fióksínek általában 4db-ból állnak, 1-1db a fiók oldalára, 1-1 db a szekrény oldalára (korpusz) kerül felszerelésre. Azokban az esetekben, ahol a fióksín 2db-ból áll, a bal és jobb oldalra is 1-1 db szerelendő fel.

Van olyan sín, ami nyomásra nyílik, van olyan, ami a fiók záródását lefékezi, van extra teherbírású és még számtalan megoldás. Most nézzünk át egy párat, ezzel is megkönnyítve a bútor tervezését. Természetesen a fióksínek különböző méretekben kaphatók.

Egyszerű görgős fióksin


A leggyakoribb és legolcsóbb is ez a fajta fióksín, amelynek egyszerű szerkezete és szerelése tehette ilyen népszerűvé. Teherbírása nem túl nagy, általában 25-30 kg, de létezik olyan, ami vidáman elbír akár 100kg-ot is.

Golyós fióksin


A golyós fióksín a mostanság gyakorta kapható kész bútorokban található meg. Ebben a típusban sorban csapágygolyók helyezkednek el. Hátránya a viszonylag kis teherbírás és hogy az oldalirányú mozgást kevésbé tűri, így ha a fiók túl széles, akkor gyakorta kell cserélni.

Teljesen kihúzódó golyós fióksin


Ez a típus biztosítja a fiókok teljes kihúzhatóságát annak érdekében, hogy a be-, és kipakolásban a lehető legkevesebb akadályba ütközzünk.

Tolóajtó sín

Tolóajtó sín, vagy más néven vezetősín alkalmazásával lehet a bútorokon elhelyezkedő ajtók nyitását helytakarékosabban és esztétikusabban megoldani. Alkalmazási területe főleg a gardróbok és ruhásszekrények, ahol a nagyméretű ajtók több ponton és folyamatosan történő rögzítése elengedhetetlen, de előszeretettel alkalmazzák kisebb bútorokon is. Rendszerint az alsó sín hordozza a terhet a felső mintegy pozícionálóként működik.

Húzó

A húzó, vagy bútorfogantyú általában az ajtók, és fiókok nyitására szolgál. Léteznek egy ponton rögzíthető húzók, és két-, vagy több ponton rögzíthetőek. Ez annyit jelent, hogy mennyi csavar fogja. A húzók készülhetnek fémből, fából, vagy műanyagból. A leggyakoribb csavartávolság a 32 mm, 64 mm, és a 96 mm.