Shabby chic: a kopott elegancia

 

shabby chic szó jelentése kopott elegancia, és a források szerint a World of Interiors magazin újságírónője, bizonyos Rachel Ashwell alkotta meg. Az Amerikai Egyesült Államokban a 90-es évek óta töretlenül virágzik ez a trend, de a kezdete Angliához kötődik. A shabby chic-et Magyarországon Catherine Dickens neve fémjelzi, aki időnként ugyan kever bele egy kis vintage-t és alkalmanként némi magyaros felhang is jellemzi a munkáit, de ez kifejezetten jól áll ennek az irányzatnak.

A bútorok jellemzői a kopott felületek, amelyek jól láthatóan őrzik a régi rétegeket (az új bútorokat viszont utólag direkt koptatják!), és a fehér, törtfehér, szürkésfehér színvilág. A textilek is kicsit olyan jellegűek, vagy olyannak tűnnek, mintha már több generációt kiszolgáltak volna. A stílus meglehetősen arisztokratikus hatású, magában hordozza a régi korok szépségét, büszkén vállalva a kicsit használt jelleget.

A fehér színt nem csak a bútorokon, hanem a burkolatokon, nyílászárókon, kárpitokon, dísztárgyakon is használja, esetenként keverve a tojáshéj és a galambszürke árnyalataival.

A shabby chic textíliákat a pasztellszínek, az apró virágminták és csíkok egymásmellettisége, a fakó színek jellemzik. Kedvelt anyagai a len és a vászon, de ugyanilyen szívesen alkalmazza az eredeti csipkét, hímzéseket, és a Toile de Jouy-t, azaz a francia életképekkel díszített anyagokat, tapétákat, textileket.

A shabby chic stílus elképzelhetetlen vágott virágok jelenléte nélkül, persze főként fehér és fáradt pasztellszínekben. Kicsit minimalista és inkább feminim jellegű, lágy stílus, amelynek alkalmazásakor a már sokszor hangoztatott varázsszót érdemes betartani: a kevesebb több!

A svéd lakberendezők csavartak egyet a shabby chic stíluson, átvették a hagyományos stílusjegyeket, de kiegészítették azt modern, és kis dózisban csúcsdizájn elemekkel.

Ezáltal kevésbé nőies, de modernebb, fiatalosabb és élénkebb összhatást értek el, ami azoknak jó hír, akik szeretik a kopott eleganciát, de kevésbé elcsépelt hangulatot szeretnének az otthonukban. Ez elérhető egy-két modern lámpa, szék vagy egyéb bútordarab alkalmazásával, illetve, ha egy-egy élénkebb színt használunk valamelyik falfelületen vagy textílián. Az sem árt, ha a szokásos virágminta helyett kicsit erősebb geometrikus formavilágot csempészünk az enteriőrbe, megtörve ezzel a szokásos nőies összhangot. A most nagyon divatos kilimek is beleférnek ebbe a koncepcióba. Elhelyezhetünk kortárs műtárgyakat, festményeket is egy-egy kiemelt helyen.

 Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu

Tekintse meg a shabby chic stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/diana

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/idento

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/orient

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/parys

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/tiffany

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/fn-sc-szek-szurke-szovet-tap-46-feher-fa

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/karl-etkezo-szek-szurke-szovet-feher-fa-labazat-tap-136

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/lv-sc-szek-kek-feher-szovet-feher-fa-tap134-135

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/lv-sc-szek-szurke-szovet-feher-fa

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/mn-sc-szek-fa-feher-szurke-karpit

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/op-sc2-ii-szek-ekru-t08-szovet