Mediterrán: a legismertebb és legnépszerűbb stílusról általában

 

 

A stílus az 1920-as évekből ered és alapvetően a korabeli olasz, spanyol és görög villák hangulatát idézi meg. Ezeknek a kultúráknak sok közös vonása van, így a mediterrán lakberendezés minden esetben meghittséget, melegséget áraszt és történelmi gyökerei vannak.

Ugyanakkor nem teljesen egységes stílus, hiszen a különböző országok belsőépítészeti jellegzetességei csak részben hasonlítanak. Így megkülönböztetünk spanyol, olasz (toszkán) és görög mediterránt. A provanszi stílus csak részben tartozik ide, ezért külön irányzatként tekintünk rá.

A hasonló földrajzi adottságok miatt a lakberendezésben sok hasonlóság alakult ki, pl. zsalus ablakok, terméskő burkolatok használata, délszaki növények elhelyezése, hátsó kertek vagy teraszok kialakítása, és mindenekelőtt a jellemző otthonosság-érzet.

A mediterrán stílusvilágban nagyon fontos a megfelelő színpaletta kiválasztása: a türkiz, levendula, a növények zöld színei, a tengerpart homokszíne és az ég kék árnyalatai mind megjelennek az otthonokban. A melegebb tónusok között is válogathatunk: megfelelőek a terrakotta, olívazöld, mélysárga árnyalatok is.

Természetes anyagú bútorok és dísztárgyak használata jellemzi a mediterrán lakberendezést, mint a fa, vas, üveg, mozaik, mázas kerámia és kő. Egyszerű vonalú, puritán bútorokat, de régi korokat idéző európai vintage darabokat is alkalmazhatunk. Tökéletesen illenek a stílushoz a rattan, bambusz, megmunkált fa, uszadékfa, fém és a kovácsoltvas bútorok, kiegészítők.

Nagyon fontos eleme a mediterrán stílusnak a napfény. Érdemes áttetsző, könnyű, levegős függönyöket használni, hogy legyen elegendő természetes fény. A hajlított kovácsoltvas karnisok különösen jól illenek a mediterrán stílushoz.

 

A kreatív tervezésben a lakberendezőknek nagy segítséget jelent, hogy a https://signal.pl/bryly3d.php oldalról letölthetőek a Balla Bútor által forgalmazott bútorok 3d-s modelljei, így könnyen betervezhetővé váltak bármilyen stílusirányzatba.

 

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu

  

Tekintse meg a mediterrán stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/brandson

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/diana

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/gent

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/idento

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/jagger

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/kada

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/patras

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/sycylia

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/kent-ekrs-szek-gesztenye-tk1323-szovet

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/madison-szek-barna-tolgy-riviera-100-szovettel

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/monte-szek-dio-tap-krem

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/op-sc2-ii-szek-ekru-t08-szovet

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/pc-sc-szek-szurke-szovet-feher-fa-labazat