Lapraszerelt bútoroknál előforduló fogalmak:

MDF lap

A modern bútorok nagy része MDF-ből készült. Ez egy közepes sűrűségű farostlemez, amelyet egy elkészítési eljárás folyamán műgyanta és hő hozzáadásával összepréselnek. Száraz eljárás segítségével készül, ezért mindkét oldala sima. Ebből adódóan könnyen kezelhető felületet kapunk, amely például a farostlemeznél szélesebb felhasználást tesz lehetővé.Az MDF egyik legnagyobb előnye a nagyfokú stabilitáson túl, hogy rendkívül hosszú élettartammal rendelkezik. Az alacsony dagadási értéknek és a magasabb sűrűségnek köszönhetően kiválóan megmunkálható, jól marható és a szerszámunkat is kíméli. Rendszerint a frontoknál használják. Apró szemcseszerkezete miatt esztétikus lehet maróval megmunkálni. Festhető, vagy fóliával borítható. A festés a sérülékenysége miatt nem túl népszerű, inkább a fóliázott MDF felületek terjedtek el.


 Faforgácslap és forgácslap

A bútorgyártás során a leginkább költségkímélő megoldás egyértelműen a bútorlap, vagy más néven faforgácslap. A gyártási folyamat során nagy általánosságban nyírfával, nyárfával és tölgyfával dolgoznak. A forgácsot magas hőmérsékleten műgyantával ragasztják össze majd kezdetét veszi egy préselési folyamat. Előnye a tömörfával szemben az, hogy a bútorlappal ellentétben a tömörfa szárad, vetemedik és felületkezelés igényes.

Rétegelt lemez

A rétegelt lemez egy furnér rétegekből felépített lemezt jelent, melyben a rétegek fa fajtája és vastagsága azonos. Ezeket a rétegeket enyvvel vagy műgyantával rögzítik egymáshoz. Szintén egy rendkívül közkedvelt feldolgozási módszer, különösen azért mert jól megmunkálható, könnyen javítható és olcsó megoldás. 

Furnérozott lap

A bútorlap, vagy MDF lap egy nagyon vékony furnér réteggel kerül beborításra, melyet valódi fából hasítanak le. A furnérozott lap nem olcsó, de jelentősen kevesebbe kerül, mintha tömörfából készülne a bútor. Pozitívuma a tömörfával szemben, hogy nem redep, nem vetemedik, nincs göcsképződés. A fával azonos színárnyalatokra pácolható.

ABS élzárás

Az ABS élzárás egy olyan körülbelül 0,4-2 mm vastagságú műanyag, melyet speciális ragasztó hozzáadásával tudunk rögzíteni egy célgép segítségével, úgynevezett thermikus eljárással. Alapvetően az ABS elzárás színe, mintázata, de még a bordázata is rendszerint azonos a bútorlappal. Természetesen más színnel is változtatható, illetve használható fém/inox/fémhatású profil is, ha igazán különleges megjelenést szeretnénk. 

ABS elzárással általában a lapelemek éleit fedjük be, ez fontos esztétikai és védelmi szempontból is. Ellenáll a mechnanikai sérüléseken túl a víznek is.

Élfólia

Az élfólia segítségünkre van abban, hogy a bútorlapok éleit meg tudjuk óvni a sérülésektől. Színe és mintázata az esetek nagy részében azonos a bútorlappal. Rögzítését ragasztó használatával tudjuk megoldani.

Laminált felület

A laminált felület elkészítése úgy történik, hogy a faforgácslap mindkét oldalát színes, vagy faerezet mintás papírral és egy rendkívül ellenálló műanyag réteggel vonják be. Kétségtelenül egy olcsó és környezetbarát megoldás, mely könnyű megmunkálhatóságot tesz lehetővé. Mindemellett pedig rendkívül könnyen tisztítható felület kapunk.

Ajtó

Az ajtó vagy más néven front a bútorok esetében az azonnal látható részeket jelenti. Az ajtó kivetőpántnál csavarral, tiplivel vagy görgőkkel kapcsolódik a vázhoz, a fiókok fiókgörgőkkel. A front gyakran drágább eljárással, szebb kidolgozással, más felületkezeléssel készül mint a szekrény többi eleme.

Korpusz

A korpusz kifejezés a bútorok esetében a funkcionális részekre értendő, mint a bútor váza, amely meghatározza egy bútor használatát és méretét.

Polc

A polcok a bútorok belsejében találhatóak, A kivehető polcok polctartókra kerülnek, a fix polcokat csavarkötés és(vagy) tipli fogja az oldalfalakhoz. A polctartók általában fémből és műanyagból készülnek. Bútorlapból készül, amely a mai napig a bútorgyártás egyik legkedveltebb alapanyaga. Leggyakoribb vastagsága 16 mm, mely már terhelhető polcokra is alkalmas kb. 80 cm szélességig. 

Hátfal

A bútorok hátulján helyezkedik el a hátfal, amely szinte az esetek 90%-ban HDF anyagból készül. A HDF magas sűrűségű faroslemez. A farostokat itt is hő és műgyanta segítségével préselik össze, hogy elérjük a tökéletes felületű hátfalat. A hátfal az esetek többségében az oldalakkal színazonos.