Lakberendezési stílusok

 

Klasszikus: tágas, impozáns és antik

 

 

A klasszikus stílus nem egy lakberendezési irányzat, inkább a korabeli bútorok, anyagok alkalmazása a mai terekben.

Eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor létrejöttek a kézműves céhek, és a nemesség elkezdte otthonait míves bútorokkal, cizellált dísztárgyakkal és pazar kelmékkel berendezni. A barokktól a klasszicizmuson át a „neo” stílusok kialakulásáig mindegyik stílust a korra jellemző bútorok használata jellemzi.

A klasszikus otthon kialakításához mindenekelőtt nagy belmagasságra és tágas terekre van szükség, és olyan magas, teremszerű szobákra, amelyek méltóságot sugároznak.

A bútorok kiválasztásakor azonosítsuk azokat a korstílus alapján, és maradjunk egy alapmotívumnál. Figyeljünk arra, hogy a bútorhuzatok stílusukban tökéletesen illeszkedjenek a bútorok típusához. Mivel az antik bútorok maradandó és minőségi anyagokból készülnek, sosem mennek ki a divatból. A helyiségek stílusát mindig a nagyobb darabok határozzák meg. 

A stílus elengedhetetlen része a kandalló, amely az otthon fókusza is egyben, meghittséget kölcsönözve a klasszikus nappalinak.

A minőségi kárpitok szintén fontos elemei a stílusnak. A szőnyegek, függönyök, kárpitok és díszpárnák egyszínűek vagy hagyományos mintákkal rendelkeznek. A csíkos, apró virágos vagy sakktábla mintás szövetek illenek leginkább a klasszikus terekbe. Mivel ez a stílus a fényűzésről és a pompáról szól, az olcsó, silány minőségű kiegészítők kifejezetten nem férnek bele.

A klasszikus irányzat az elegáns, dekoratív megjelenésű tárgyaktól, kiegészítőktől lesz az igazi: az exkluzív sárgaréz, bronz, arany vagy ezüst falikarok, gyertyatartók, fogantyúk és a kristálycsillárok mind-mind hozzájárulnak a fényűző hangulat kialakításához, ami ennek az irányzatnak a fő sajátossága.

A klasszikus stílusban kialakított otthonok egyik gyakori hibája, hogy túl sötétek és komorak, ezért a színek kiválasztásakor érdemes arra figyelni, hogy ne válasszunk túl sötét árnyalatokat. A meleg színek illenek legjobban a stílushoz. Használjuk a földszíneket: a barna és a bézs árnyalatait, aranyat, bordót, sárgát, mohazöldet.


Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu

A kreatív tervezésben a lakberendezőknek nagy segítséget jelent, hogy a https://signal.pl/bryly3d.php oldalról letölthetőek a Balla Bútor által forgalmazott bútorok 3d-s modelljei, így könnyen betervezhetővé váltak bármilyen stílusirányzatba.

Tekintse meg a klasszikus stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/amber

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/bawaria

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/idento

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/kent

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/natalia

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/nora

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/parys

 

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/baw-dkrs-ii-p-dio-tk-1000-granat

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/baw-dkrs-ii-dio-tk-612

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/caspe-101-szek-primavera-meggy-keszlet-erejeig

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/lv-sc-szek-szurke-szovet-feher-fa

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/mn-sc-szek-fa-textil-feher-tap-132

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/mn-sc-szek-fa-textil-sotet-dio-t19

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/op-sc2-ii-szek-ekru-t08-szovet

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/edward-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-zold-bluvel78

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/george-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-szurke-bluvel14