Lakberendezési stílusok

 

Etno stílus: bohém, vidám és természetes

 

 

A etno stílus neve az “ethnic” szóból származik, mely elsősorban “népi” -t, más kultúrából származót jelent. Az irányzat legfőbb jellemzője, hogy különböző népek, népcsoportok művészeti elemeit használja fel a lakberendezésben. Legelterjedtebb az egyiptomi, kínai, japán, indiai, marokkói, afrikai, indián stb. kultúrák motívumainak alkalmazása, illetve nálunk a magyar népművészeti formakincs a fűszere ennek a stílusnak.

Éppen ezért az etnónak nagyon sok válfaja van, de abban megegyeznek, hogy a természetben előforduló anyagokat és színeket használják fel a díszítésre, és leginkább az állat- és növényvilág ad ihletet a stílus kialakításához.

Egy ilyen otthon tervezésekor azonban nem veszünk át egy az egyben minden színt és kiegészítőt a nekünk legjobban tetsző kultúra formavilágából, hanem inspirációt szerzünk belőlük, majd a saját otthonunkban elhelyezzük a kiválasztott egzotikus elemeket, inkább „a kevesebb több” elvét szem előtt tartva. Gyakori, hogy az etno darabokat keverjük más  lakberendezési trendekkel, ennek köszönhetően beilleszthető a mediterrán, a soft modern, a minimál és a klasszikus stílusokba is.

Jellemző színek: a népviseletek színei, a választott nép címerének vagy zászlójának színei, és az adott területen legjellemzőbb természetes színárnyalatok.

A bútorok és a padlók alapanyaga mindenekelőtt a fa. Díszítésre szívesen használ az etno stílus minden, az adott kultúrára jellemző mintás, színes textilt, takarót, fali szőttest, párnákat és szőnyegeket. Ezek mellett szóba jöhet dekorációként valamennyi természet közeli anyag: fa, kő, homok, fű, gyékény stb.

Legfontosabb kiegészítők a szobrok, maszkok, hímzések és szőttesek, valamint a zöld növények.

Napjainkban a természetes anyagokat és nude színeket kombináló, letisztult etno stílus a legnépszerűbb, melyen belül megjelennek a fonott székek, asztalok, a különféle szőtt, fonott és sodort fali dekorációk, illetve más népek szimbólumai és mintái, illetve általánosabb geometrikus minták is.

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu 

 

A kreatív tervezésben a lakberendezőknek nagy segítséget jelent, hogy a https://signal.pl/bryly3d.php oldalról letölthetőek a Balla Bútor által forgalmazott bútorok 3d-s modelljei, így könnyen betervezhetővé váltak bármilyen stílusirányzatba.

 

Tekintse meg az etno stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/adam

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/arco

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/balder

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/holten

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/marta

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/zele

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/bruno-szek-szurke-tap-144

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/clip-szek-fekete-lab-szurke-tap-144

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/dior-szek-vilagosszurke-szovet-bukk-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/fox-szek-bezs-szovet-tolgy-fa-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/smart-ii-osszezarhato-szek-natur-fa