Lakberendezési stílusok

 

Eklektika: a szabadság művészete

 

 

Az eklektikus stílus a különböző korok, stílusok jegyeinek keveredését jelenti. Egyedi arculatát a személyre szabott válogatás és tervezés alapján éri el.

A kifejezés a görög “eklektikosz” szóból származik, melynek jelentése: a legjobb kiválasztása. Az eklektika irányzata legfőképp A 19. századi építészetben és szobrászatban volt jelentős, de története egészen a hellenizmus korából eredeztethető.

Ízléses kialakításához fejlett esztétikai érzékre, egyensúlyra és a különböző művészettörténeti korok és stílusirányzatok biztos ismerésére van szükség, ellenkező esetben a végeredmény könnyen túlzásokkal teli, giccses képet fog mutatni.

A tudatos alapkoncepció kialakítása segít elkerülni a fent vázolt csapdát. Az eklektikus hatás elérése érdekében igyekezzünk időben egymástól távol eső korstílusokat keverni. Itt viszont figyelni kell arra, hogy csak két-három, maximum négy kiválasztott stílus elemei keveredjenek, és az alap mindig egy klasszikus, történelmi stílus legyen, mivel az eklektika alapja a harmónia, a különböző stíluselemek (bútorok, színek, anyagok) egyensúlyban kell, hogy legyenek.

Az eklektikának nincs jellemző színvilága, érdemes egy jellemző színvilágot kiválasztani és azt tudatosan végig vinni az egész lakáson. Ez fogja összekötni és keretbe foglalni (ezáltal harmonikussá tenni) a kiválasztott stílusirányzatokat. Használhatjuk egy szín különböző árnyalatait vagy a komplementer színpárokat.

Az anyagok közül bátran lehet válogatni: jól megfér egymás mellett a puha bársony, a rideg fém, a kőburkolatok és az üveg, a nemes faanyagok és a műanyag is.

A textíliák közül szívesen használja a természetes alapanyagú szöveteket, keleti és geometriai mintázatú lakástextileket, állatmintás díszpárnákat, de fontos szerepe van az egyszínű függönyöknek, kárpitoknak is.

A dekorációk kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy az eklektika alapvetően egy nagyon személyes stílus, és nincsenek lefektetett szabályai. Utazások során összegyűjtött emlékek, családi fotók, műalkotások is helyet kaphatnak az eklektikus otthonokban, mindaddig, amíg fennmarad az ízléses és harmonikus összkép. 

A stílus azoknak lehet igazán ideális, akik szeretik a szabadságot és a kreativitást, és kicsit szeretnének elszakadni a lakberendezési irányzatok szabályaitól.

A kreatív tervezésben a lakberendezőknek nagy segítséget jelent, hogy a https://signal.pl/bryly3d.php oldalról letölthetőek a Balla Bútor által forgalmazott bútorok 3d-s modelljei, így könnyen betervezhetővé váltak bármilyen stílusirányzatba.

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu


Tekintse meg az eklektikus stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/diana

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/nora

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/quant

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/tiffany

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/august-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-bezs-bluvel-28

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/edward-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-szurke-bluvel14

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/ego-szek-feher-muanyag-uloresz-tolgy-fem-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/loft-szek-antikolt-fekete

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/luis-muanyag-szek-atlatszo