Zen: a lecsendesedés és feltöltődés művészete

 

A lakberendezési stílus a zen filozófiájára épül, ezért fő jellemzői az egyszerűség, a letisztultság és a harmónia. A rohanó hétköznapok után az otthoni lecsendesedésről, a feltöltődésről szól. A tereket emiatt nem dekorálja túl, inkább tudatosan egy-egy fókuszpontba elhelyezett nagyobb dekorációs tárgyra helyezi a hangsúlyt, ami energiával tölti fel a lakásbelsőket és a benne lakókat is. 

A zen világában minden az alapoknál, vagyis a padlónál kezdődik, amely lehet mély tónusú barna fa-, vagy világos bambusz, esetleg kőpadló. Ezek egy-egy puha vagy szizál szőnyeggel még otthonosabbá tehetők.

A színek is nyugalmat árasztanak, így alapként a semleges szürkét, vagy a földszínek közé tartozó barnát használja, amit kék és zöld árnyalatokkal párosít. A közösségi terekben világos alapszínű falak dominálnak, de jellemző a sötét-világos kontraszt ritmusa is. A hálószobában ideális a mályva, a halványrózsaszín, vagy a bambuszzöld. A zen stílus csak kevés színt használ, ami a szemet és a lelket is megnyugtatja.

A harmóniához hozzájárulnak a zöld növények és a rejtett, sejtelmes fényforrások. Az általános megvilágítás mellett kisebb méretű asztali lámpákkal, álmennyezeti világítással, állólámpákkal, falikarokkal, egyedi falburkolatok megvilágításával tovább fokozhatjuk a kellemes hatást. A hideg fények nem mutatnak jól ebben a környezetben, ezért meleg, sárgás színű fényforrásokat érdemes alkalmazni.

A zen lakberendezési stílus alapja a rend és az egyensúly, ezért a polcok nincsenek felesleges dísztárgyakkal zsúfolva. Természetesen kitehető néhány kedves emléktárgy, de sokkal jobban érvényesül egy tárgy szépsége, ha van tere megmutatni magát.

A bútorok általában sötétebb árnyalatúak, az ülőbútorok alacsonyak. Ám nem kell feltétlenül földre helyezett párnákra ülni, rizspapír paravánokkal helyiségeket szeparálni, vagy tatamit helyezni a padlóra ahhoz, hogy ezt nyugalmat árasztó lakberendezési stílust megteremtsük. Itthon elsősorban a zen életfilozófiájából, szín- és anyaghasználatából, dekorációs tárgyaiból inspirálódunk, melyet gyakran minimál stílusú bútorokkal párosítunk, megteremtve így egy modern otthon orientális jellegét.


A kreatív tervezésben a lakberendezőknek nagy segítséget jelent, hogy a https://signal.pl/bryly3d.php oldalról letölthetőek a Balla Bútor által forgalmazott bútorok 3d-s modelljei, így könnyen betervezhetővé váltak bármilyen stílusirányzatban.

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu 


Tekintse meg a zen stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/kioto

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/lanco

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/nicole

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/Palmor

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/quant

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/ego-szek-feher-muanyag-uloresz-tolgy-fem-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/dior-szek-fekete-barsony-bukk-lab-tap-105

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/hals-szek-vilagosszurke-szovet-tap-14

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/matias-szek-bukk-lab-szurke-textilbor

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/smart-ii-osszezarhato-szek-fekete

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/trevor-etkezo-szek-fekete

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/toby-szek-fekete-pp