Lakberendezési stílusok

 

Vintage: a nosztalgikus stílus

 

Magát a kifejezést eredetileg a borászatban és a fotográfiában használták, előbbinél a régi évjáratú nemes borokat, utóbbinál pedig az első fotokópiát nevezték vintage-nek (kiejtése: vintidzs vagy vintázs).

Erről a két területről szűrődött át a divat és az otthonok világába, és vált az 1920-as évektől a 60-as évekig a régies hangulatú öltözékek és lakberendezési tárgyak stílusának összefoglaló nevévé. A vintage tárgyak tipikus ódon hangulatot árasztanak részletgazdag kidolgozásukkal és bőkezűen adagolt díszítésükkel.

Ragaszkodik a természetes textilekhez, a damaszthoz, csipkéhez, selyemhez, a puha len anyagokhoz. A régi darabokat újra és újra felhasználja, megőrizve azok eredeti szépségét – vagy átmenti a jelenbe azok még felhasználható értékes részleteit. A vintage stílus egyfajta életfelfogás, amely a századforduló békebeli hangulatát varázsolja a jelenbe.

Stílusjegyei gyakran egybefonódnak olyan hasonló lakberendezési stílusokkal, mint például az elegánsan kopott shabby chic, vagy a rusztikus country és farmhouse irányzatok.

A vintage bútorok egy része klasszikus, más része rusztikus stílusú, például a nagyobb darabok, mint az asztalok, szekrények, komódok. Ezek jellemzően tömörfából készülnek és a legtöbb esetben a bútorokon fém fogantyúk vannak.

A nappaliban kényelmes, nagy foteleket és kanapékat helyeznek el, puha, kötött takarókkal és sok-sok párnával. Jellegzetes színek, amelyek a textileken, bútorokon vagy falburkolatként is megjelennek, a pasztell árnyalatok, kopott kékek, fáradt rózsaszínek, mentazöldek, galambszürkék, fehérrel kiegészítve.

A vintage stílusú dekorációhoz érdemes a vidéki élet hagyományos kiegészítőit beszereznünk: a bádog tejkiöntőktől a réz gyertyatartókon át a rózsamintás porcelán teáskészletekig sok nosztalgikus tárggyal díszíthetjük az otthonunkat. A régimódi kinézetű macik, hintalovak és egyéb gyerekjátékok is szép dekorációnak bizonyulnak. Az ablakokon és ajtókon jól mutatnak a sajátkezűleg készített virágfüzérek és koszorúk. Gyakori a csipke használata a párnák, terítők szegélyén.

A falakra kerülhetnek régi szalmakalapok, falikárpitok és festett porcelán tányérok. Az asztalokon jellemző a vázaként használt kancsó, tele évszakonként váltakozó virágokkal. A romantikus hangulat megteremtéséhez a gyertyák, az ódon stílusú sárgaréz olvasólámpák vagy kerámia lámpák is elengedhetetlenek.

 

 Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu

 

Tekintse meg vintage stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/parys

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/ayson

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/patras/patras-kom1s-april-tolgy

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/mezo

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/astor-karfas-szek-bezs-szovet-tolgy-fem-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/august-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-zold-barsony-bluvel-78

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/trix-b-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-bezs-bluvel28

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/monte-szek-dio-tap-krem