Lakberendezési stílusok

 

Minimalizmus: letisztult, elegáns és rendezett

 

 

A minimalizmus a Bauhaus alapfelfogásából indul ki, amely a legegyszerűbb és legcélszerűbb formát kereste az otthonokban élő emberek számára. Az avantgárd és a japán térkultúra szintén nagy hatással volt a fejlődésére.

A stílus legfontosabb jellemzője „a kevesebb több” elve. Azoknak való, akik rendre, egyszerűségre és funkcionalizmusra törekszenek az otthonukban. Az ilyen stílusú helyiségekben nincs helye az elöl hagyott tárgyaknak, szétszórt holmiknak, a minden zugban megjelenő apróságoknak, gyűjteményeknek.

A minimalizmus vezérfonala a harmónia és az egyensúly, ezért különösen lényeges, hogy a legkisebb dekoráció is összhangban legyen a többi tárggyal, kiegészítővel és a bútorokkal.

A természetes fény jelenléte nélkülözhetetlen a minimál stílusú otthonokban. A bőséges fény még légiesebbé, ugyanakkor természetessé teszi az ilyen jellegű stílusban berendezett tereket.

Az alkalmazott színek visszafogottak, sohasem harsányak. Használható a barna, bézs, fehér, szürke, fekete, maximum egy-két kiegészítő színnel, mint például a tompább sárga, kék vagy a zöld.

A textilek, kárpitok, szőnyegek mindig minőségi anyagokból készülnek és általában minta nélküliek. A dísztárgyakból nagyon kevés szükséges a minimál stílusú terekbe, és azok általában ritmikusan ismétlődnek.

A bútorok egyszerűek, letisztult formavilágúak, sallangmentesek, mégis elegánsak. A bútorok száma pont elegendő, nem jellemző a túlzsúfolt hatás, amihez hozzájárul, hogy leginkább a tágas, nagy terekben lehet igazán jól érvényesíteni ezt a stílust. A nagyobb hangsúlyosabb bútorokat szimmetrikusan érdemes elhelyezni, ezzel létrehozható a minimalizmus alapja, az egyensúly.

A bútorok és minták általában egyenes, geometrikus vonalvezetésűek, de napjainkra megjelent a soft minimál stílus is, amelyre az egyszerű, letisztult, de íveltebb formák, és a lekerekített vonalak jellemzők. 

A kreatív tervezésben a lakberendezőknek nagy segítséget jelent, hogy a https://signal.pl/bryly3d.php oldalról letölthetőek a Balla Bútor által forgalmazott bútorok 3d-s modelljei, így könnyen betervezhetővé váltak bármilyen stílusirányzatba.

Forrás: Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu

Tekintse meg a minimalista stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/calabrini

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/arco

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/gib-domino

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/adam

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/erden

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/malta

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/zele

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/clip-szek-fekete-lab-szurke-tap-144

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/h-133-szek-krom-szurke-textilbor-feher-didszites

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/h-145-szek-fekete-fekete-textilbor

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/h-261-bis-etkezoszek-aluminium-feher-textilbor

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/h-261-szek-krom-feher-textilbor

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/h-266-szek-feher-lab-szurke-szovet

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/h-666-etkezo-szek-feher