Mit kell tudnod a kárpitozott bútorokról?

Ágyneműtartó

Amennyiben ágyneműtartót látsz a bútornál, az azt jelenti, hogy felhajtható és alatta könnyedén tudod tárolni az előre kialakított tároló rekeszben az ágyneműn kívül gyakorlatilag bármilyen eszközt, vagy háztartásbeli kelléket. Vigyázni kell azonban, hogy az ágyneműtartót ne terheljük túl, vagy ne töltsük túl!

Ágyfunkciós bútor

Ágyfunkciós, vagy ággyá alakítható kanapék, vagy ülőgarnitúrák esetében a bútorok könnyedén ággyá alakíthatók. Léteznek ugyan állandó  fekhelyként használható kihúzható kanapék, vagy sarokülők, de a legtöbb esetben csak vendégágy (ritka használat) funkcióra tervezik. Kompromisszumok nélküli kényelemre csak az ágyak képesek.

Ágymechanikák

Kihúzható nyitás


A legegyszerűbb mechanika. Általában olcsóbb modelleknél használják. Az ülőfelületet egyszerűen előre húzzuk, majd a háttámlát előre borítjuk. A doboz rész rendszerint ágynemű tartót rejt. Hátránya a kényelmetlen keresés. Esetleg kidörzsölheti a padozatot.


Kattanós ágyszerkezet

Elsősorban olcsóbb kanapéknál szokták alkalmazni. A lényege az, hogy nyitásnál az ülőfelület felfelé dűtése közben egy bizonyos szögnél összezár (kattan) a háttámla vasalatával, majd a háttámlát ezzel együtt hátra döntjük. Ezt követően az ülőlapot visszaengedjük vízszintes állásba. A visszazárásnál is az ülőfelületet döntjük felfelé, majd mikor összezár a háttámla vasalatával, akkor leeresztjük az ülőfelületet, mely függőleges helyzetbe hozza a háttámlát. Előnya a könnyű kezelés, és a relatív olcsó ár. Hátránya, hogy a háttámla megdöntéséhez el kell húzni a faltól a kanapét, vagy eleve nem kell közvetlenül a falhoz tolni.


Kiemelős ágyszerkezet

 

Nem dönthető háttámlák esetén a leggyakoribb megoldás. Az ágy egyik része az ülőfelület alól húzható ki, majd egy síkba emelhető az ülőfelülettel. A kihúzható rész komfortfokozatában lehetnek eltérések (rugós, szivacsos), valamint egyes típusoknál színazonos anyaggal vannak behúzva, míg másoknál egy olcsóbb anyaggal.

Mindig középen húzzuk, különben a szerkezet deformálódhat.


Autómata (DL) szerkezet


Talán a leg kényelmesebb nyitási mechanika. A vasalat rugója veszi át az emelés terhének nagy részét. Nem dörzsöli ki kihúzáskor a parkettát, vagy a szőnyeget. Ledűthető háttámláknál használják. A doboz rendszerint ágyneműtartóként szolgál.


Bonnelrugó

A Bonnell rugó tulajdonképpen egy spirállal összefüggő rúgó test. Érdekessége, hogy egy ilyen rugóval felszerelt matracban egy négyzetméteren 118 db rugótest található. A Bonnellrugó előnyei, hogy rugalmas érzetű, ugyanakkor masszív szerkezetet biztosít. Nem is csoda, hogy az egyik legrégebbi és legkedveltebb alapanyag a matrac és az ülőgarnitúra gyártásban. Előnyei közé tartozik a rendkívül jó szellőzés a hosszú élettartam. Gyakran találkozhatunk a vendéglátásban is ezekkel a matracokkal, különösen a tartóssága miatt vált rendkívül népszerűvé ebben a  szegmensben. A bonelrúgót a súly egyenletes eloszlásának érdekében felülről tüsnemez (filc), majd szivacs fedi. Oldalról szivaccsal borítják.



Hullámrugó

A hullámrugó alapvetően egy S-alakú rugó fajta, amit a legtöbb esetben ülőgarnitúráknál és ülőfelületeknél használnak. Minden esetben a szivacsrétegben vagy az alatt helyezkedik el. Előnye, hogy keményebb felületet biztosít a bonellrugóval szemben, tehát egy stabilabb, kevésbé hullámzó felületet kapunk. Ha nem szabályos, szögletes felületről van szó, akkor az bonellrugóval nem oldható meg, csak szivaccsal, vagy hullámrugóval.

 


Táskarugó, zsákrugó

A táskarugós elnevezés ágybetétekre vonatkozik, ahol a rugók alapvetően egyesével vannak külön-külön rögzítve. Ebben az esetben nem tud kialakulni a bonellrugónál tapasztalt hullámzó mozgás. A táskarugó egy továbbfejlesztett technológia a hagyományos rugós ágybetétekkel szemben. A rugók egyesével vannak táskákba csomagolva. Rendkívül jól követi a test vonalát és komfortos fekvőfelületet biztosít.

 


Szivacs

A kárpitozott bútoroknál a kényelmet csak szivacs is szolgálhatja, de a leg gyakoribb valamilyen rugós felület szivaccsal történő borítása. A szivacsok különböző tulajdonságúak lehetnek, melyet P betűvel, és számmal jelölnek. Lehet keményebb, puhább, rugalmasabb, kevésbé rugalmas. A puhább szivacsozás nagyobb kényelmet nyújt, de kevesebb alkalommal tudja visszanyerni formáját. Rendszerint többféle szivacs együttes alkalmazásával érik el a kívánt kényelmi szintet.