Glamour: a stílusos ragyogás

 

 

A glamour egy modern lakberendezési stílus, amelynek eredete a glamour fényképészeti irányzatban rejlik. A szó jelentése "ragyogás", mivel ez a stílus nagyvonalúságot tükröz, szereti a finom, de fényes anyagokat, a látványos kiegészítőket, a fényt, a sokszínűséget.

Egy glamour lakásnál nem kell törekedni a színtiszta stílusokra, bátran lehet keverni egy kis minimállal vagy neobarokkal.  Nagyon jól működik együtt az Art Deco eleganciájával és a klasszikusabb stílusokkal is.

Minden olyan díszítő elemet felhasznál, ami a csillogást, pompát, eleganciát testesíti meg: strasszot, flittert, tollat, gyöngyöt, rojtot, szőrmét, bársonyt, selymet, aranyat, ezüstöt. A bútorokon és a kiegészítőkön számos további csillogó, fényes anyag szóba jöhet, mint az üveg, a tükör, a kristály, a króm, a nikkel és a fém.

Kiemelten fontos szerepe van ezekben az enteriőrökben a megvilágításnak, a ragyogó fényeknek, a csillogó effekteknek. 

A glamour irányzat velejárója a dekorációs tárgyak, kiegészítők, lámpák stílusban tartása, és a hangulathoz illő, általában nagy mintás, fényes tapéták és a csillogó falfestékek használata. A berendezéskor részesítsük előnyben az elegáns, ívelt formájú bútorokat, kiegészítőket. A bútorfrontok terén választhatunk magasfényű vagy selyemfényű felületeket, de akár a fogantyúkkal is fokozhatjuk a látványt, pl. egy Swarovski kristályokkal díszített darabbal. A falakra tehetünk üveg, vagy csillogó, fémes hatású kompozitanyagot, greslapot, esetleg polírozott kőhatású lapburkolatot is.

Ennél a stílusnál nagyon fontos az arányok finomhangolása, mert könnyen giccsessé válik, ugyanakkor, ha eltaláljuk, miből mennyit használjunk, káprázatos, elegáns és szemet gyönyörködtető látványt érhetünk el.

Kialakulásakor a glamour stílus erősen nőies jellegű volt, elsősorban a hollywoodi sztárok lakásainak, szállodai lakosztályainak csillogó, fényűző hangulatát közvetítette. Mostanra sokat változott, finomodott, így az egyszerűbb, visszafogottabb glamour stílusú lakás az urak számára is elfogadható.

Manapság a szállodák, bárok, üzletek egyik kedvelt lakberendezési stílusa, art deco, bohém és modern elemekkel kiegészítve.

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu 


Tekintse meg a glamour stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/WhiteBlack

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/byron

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/azteca-trio

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/futura

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/yolk

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/adrien-etkezo-szek-velvet-arany-lab-kek-bluvel-86

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/august-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-szurke-barsony-bluvel-14

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/cherry-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-turkiz-bluvel-85

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/chic-velvet-szek-aranyozott-fem-lab-fekete-barsony-bluvel-19

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/h-500-szek-krom-fekete-textilbor-keszlet-erejeig

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/prado-szek-arany-lab-szurke-tap-156