Country: szerethető és személyes

 

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tevő irányzatot country vagy vidéki stílus néven is szokták említeni a szakirodalomban. Bármelyik nevén hívjuk is, a lényege ugyanaz: egy nagyon szerethető, nagyon személyes lakberendezési stílus.

Ennél a stílusnál fontosabb a kényelem, mint az esztétikum. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vidéki stílusú berendezési tárgyak nem lehetnek szép és válogatott darabok. Lehetnek, de nem mindenáron. A forma sosem megy a funkció rovására.

Ennek is köszönhető, hogy ez az irányzat a jövőben is aktuális lesz, sőt, szerintem egyre aktuálisabb. Miért? Mert laza, barátságos, szerethető, emberi, és nagyon jól kifejezi a mai kor emberének a természet és a természetesség, azaz a vidék és nyugalom iránti vágyakozását. Ezzel a stílussal megteremthetjük a béke szigetét, ahol egy kimerítő nap után csak ellazulni és pihenni szeretnénk. És: nem egy „rendmániás” stílus, egy kis lazaság kifejezetten jól áll neki. Kedvenc háziállatok is jól érezhetik magukat az ilyen otthonokban.

A vidéki stílusú enteriőr központi eleme a kandalló, rendszerint köré szerveződik a nappali többi berendezése. Ha erre a stílusra gondolunk, egy romantikus kinézetű, fával jól megtömött lobogó tüzű kandalló képe ötlik fel előttünk, egy teáskannával az asztalon, lehetőleg havas háttérrel… És nem is tévedünk: a vidéki stílus tagadhatatlanul nosztalgikus és rendkívül barátságos. Persze, ennek a stílusnak számtalan árnyalata van, gondoljunk csak az angol, a svéd vagy a francia vidéki otthonokra.

A textilek fontos szerepet kapnak, használjunk virágos, pöttyös, vagy kockás kelméket, és ne feledkezzünk meg a háziszőttesekről és a patchwork takarókról sem. De vigyázzunk a mennyiséggel, nem kell túl sok függönnyel-szőnyeggel és terítőkkel beborítani a lakást, jobb, ha ezek csak finoman kiemelik és összekötik a rusztikusabb bútorokat az egyszerűbb darabokkal.

Ha ennek jegyében szeretnénk berendezni otthonunkat, igazán nincs nehéz dolgunk, mert a lakberendezési piac legkedveltebb darabjai az utóbbi időkben (a modern berendezési tárgyak mellett) az egyszerű, mégis gyönyörűen fényezett fabútorok, komódok, tálalók, vitrinek, székek.

A vidéki házakban a bútorok jellemzően fából készültek, gyakran akácból, a kisebb kiegészítők pedig fonott fűzfaágból. A fából készült berendezési tárgyak ma is fontos szerepet kapnak a lakás berendezésekor. A fonott vagy fa ülőbútorokat érdemes puha párnákkal, takarókkal kényelmesebbé és látványosabbá tenni. Nem kell, hogy minden bútordarab régies vagy nagyon rusztikus legyen, elég, ha csak a főbb, központi helyet elfoglalók ilyenek. Sőt, ha nem szeretnénk az egész lakást ebben a stílusban berendezni, akkor csak a vendégszobát/dolgozószobát vagy a hálót alakítsuk ki a fő stílusjegyek mentén vidéki hangulatúra, és ha beválik, jöhet az otthonunk többi része is!

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu 


Tekintse meg vidéki stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat!

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/agnes

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/ayson

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/hesen

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/loksa

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/mezo

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/Mortiz

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/prowansja

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/reno

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/bergen-szek-arany-vorosfenyo-tk2023

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/cd-56-szek-fa-feher

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/poprad-loca

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/poprad-szek

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/prowansja-krz-6-szek-andersen-fenyo-lefkas-tolgy