Art deco: a kortalan luxus

 

Fénykora az 1920-39 közötti időszakra tehető, ekkor volt a világ vezető művészeti irányzata, de napjainkban is töretlen a népszerűsége.

A 20. század elejének stílusára a viktoriánus korszak, majd a szecesszió nyomta rá a bélyegét. Az art deco ezek túldíszítettségétől távolodik el. Merített az egyiptomi és az azték kultúrából, hatott rá a futurizmus és a modernizmus, valamint a gépkorszak (autómobil, zeppelin, repülőgép) áramvonalas technológiája is.

A kifinomult, mégis luxus jellegű art deco a használati tárgyakon túl a divatra, a belsőépítészetre, az építészetre, sőt, az autóipar design-jára is erőteljes hatást gyakorolt.

Az ekkorra már meghonosodott tömeggyártás lehetővé tette, hogy nagyobb számban készülhessenek art deco bútorok, a kézművesség, és a ritka anyagok miatt mégis csak a társadalom kiváltságos rétegei engedhették meg maguknak az efféle lakberendezési elemeket.

Az art deco stílusú otthonok padlója általában hidegpadló, leggyakrabban márvány.  Tipikusa a fekete-fehér minta, de a feltűnő, absztrakt mintás szőnyegek is kiemelt szerephez jutnak a nappaliban vagy a hálószobában.

A textíliák területén olyan exkluzív anyagok jellemzik, mint a bársony, a selyem és a bőr. Díszítésre gyöngyházat, elefántcsontot, aranyat és ezüstöt is használ.

A bútorok formatervezettek, funkcionálisak és elegáns vonalvezetésűek, egzotikus anyagokból készültek.  Ennek az exkluzivitásnak köszönhető, hogy manapság is a gazdagság látszatát képes kelteni. Kanapék és fotelek esetében nem ritka a sötét, lakkozott fa és a vászon- vagy bőrhuzat kettőse.

Az art deco stílusban nagy hangsúlyt kap a világítás. A fémfényű vagy matt, színes üvegből megálmodott csillárok és asztali lámpák gyönyörűen szórják a fényt, jellegzetes darabok a Tiffany-lámpák.

A stílus a 21. században is népszerű, mivel a modern és a klasszikus otthonokba egyaránt illik.

 

A kreatív tervezésben a lakberendezőknek nagy segítséget jelent, hogy a https://signal.pl/bryly3d.php oldalról letölthetőek a Balla Bútor által forgalmazott bútorok 3d-s modelljei, így könnyen betervezhetővé váltak bármilyen stílusirányzatba.

 

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu 

 

Tekintse meg az art deco stílusba illeszthető elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/azteca-trio

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/byron

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/futura

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/lingo

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/nuis

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/roksana-ii

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/rodan

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/adrien-etkezo-szek-velvet-arany-lab-kek-bluvel-86

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/apollo-szek

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/cherry-matt-velvet-75-etkezo-szek-fekete-lab-zold

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/cherry-velvet-etkezo-szek-fekete-lab-turkiz-bluvel-85

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/chic-velvet-szek-aranyozott-fem-lab-sotetkek-barsony-bluvel-86

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/colin-b-velvet-szek-fekete-barsony-fekete-fem-lab-bluvel19

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/passo-ii-etkezo-szek-velvet-fekete-lab-szurke-tap-72