Skandináv: egyszerű, mégis otthonos stílus

 

A stílus az 1930-as években indult hódító útjára, és népszerűsége máig töretlen.

A skandináv országok fényszegény időjárása következtében az építészek sok fényt beengedő, nagy ablakokokkal rendelkező otthonokat terveztek, szellős és világos tereket hoztak létre. A tervezésbe bevont forma -és bútortervezőknek köszönhető a design és funkció tökéletes összhangja, a túldíszítettség kerülése és kidolgozott ergonómiai részletek. Egyszerűségre, praktikusságra és funkcionalitásra törekednek, ami nagymértékben elősegítette a skandináv stílus gyors elterjedését. Jól keverhető más lakberendezési stílusokkal, ennek is köszönheti nemzetközi és itthoni népszerűségét.

Anyaghasználata vegyes, de ezen belül a stílus előszeretettel alkalmazza a fát padló- és falburkolatként. A bútorok esetében is legtöbbször természetes, natúr anyagokat használ, kedveli a fa és a nád bútorokat, a vesszőből készült fonott lámpákat is. Szereti a meleg, puha textileket, a szőrméket és a pamutot, ami barátságos, otthonos hangulattal tölti meg a tereket.

A kevés fényt a nagy ablakok mellett a színvilággal is ellensúlyozzák: a falak fehérre vagy nagyon világosra festettek, esetleg fával burkoltak. A padlóburkolat szintén világos tónusú, vagy fehérre festett. Jellemző a földszínek használata, gyakori a monokróm színvilág. Ha tapétát alkalmaz, az sosem harsány, visszafogott színek és geometrikus minták jellemzik. A világos tereket színes dísztárgyakkal vagy textíliákkal díszítik. Kiegészítő színei a halványkék, galambszürke, füstös sárga, bézs és a pasztell árnyalatok. A skandináv stílus minden szempontból a tartósságra törekszik, ezért nem jellemző rá az évente változó trendszínek használata.

Az otthonok középpontjában gyakran áll kandalló. Sok egyéb fényforrást is használnak: mécseseket, fényfüzéreket, gyertyákat.

A bútorok közül a nagyméretű L vagy U alakú ülőgarnitúra helyett a több kisebb, könnyedebb kanapé jellemző, melyhez színben és stílusban is különböző foteleket, és kárpitozott, fa vagy színes műanyag étkezőszékeket választanak.


Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu

 

Tekintse meg skandináv stílusú elemes bútorcsaládjainkat:

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/primo

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/heda

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/neptun

https://www.ballabutor.hu/elemes-butorok/berg

 

és étkezőszékeinket:

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/axel-ii-szek-szurke-szovet-bukk-lab-tap-34

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/dior-szek-zold-barsony-tolgy-lab-tap-89

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/enzo-szek-bukk-feher-keszlet-erejeig

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/corral-b-etkezo-szek-fekete-lab-fekete

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/dual-szek-menta-szovet-bukk-fem-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/fox-szek-zold-barsony-fekete-fem-lab-tap-89

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/kris-szek-vilagosszurke-pp-textilbor-bukk-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/moris-etkezo-szek-bukk-arany

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/teo-d-szek-barna-textilbor-fekete-fem-lab

https://www.ballabutor.hu/etkezo-szek/ultra-szek-azteca-elpasso-tk1088-wenge